Bismillah
semalam best tul aku gie pantai Suma...siap main-main buat Istana Pasiran...bukan istana la tu..tu Piramid..lepas tu ombak datang...terhakis lagi...aku yang sudah "muda" ni...terasa malas la plaks nak baiki ... ye la...buat-buat mari ombak terhakis....dah sampai dua tiga pat kali....terasa "baik main air" daripada membina Istana Pasiran..."Akiramenaide!"...jangan putus asa!...si cilik tu jerit...set!!! aku mula bina benteng2 yang kukuh sampai aku penat...dan aku hantar c-mail(lebih kurang sms laaa) kat Nijey...Nijey esok kita mandi laut nak tak...Nijey sett..aku sett...dah lama duk kat pantai...pagi pun dah bertukar jadi tengahari...orang Jepun pun makin ramai...aku rimas..jom lah balik...dan aku berjaya meng"kelate"kan si Ahmad...masuk ni dia dah ingat perkataan ngan ayat2 pendek " nak makey","nak air"..."makey ikey"..."ikey besar"..."kereta"..."tak tau"...aku ingat sebelum aku balik Mesia ... si Ahmad tu boleh kecek kelate...maunya si Ahmad tu kecek Kelate dengan semua ore Malaysia yang singgah Masjid tu...takpe..sebab kalau foreigner leh kecek Kelate...maknanya secara otomatik dia akan mahir Bahasa Melayu...sebab lidah telah dilembutkan...sebab Bahasa Melayu memerlukan lidah yang lembut sebab bahasa Melayu sangat halus susunkatanya...dan sebab Bahasa melayu adalah campuran semua bahasa-bahasa dunia...maka lidah perlu lembut utk menuturkan Bahasa Melayu...sebab tu Cina Kelate bila cakap Bahasa Melayu tak pelat sebab lidah mereka sudah dilembutkan dengan Bahasa Melayu Lama Kelate...apa-apa lah...
Nijey datang rumah tak bawak buku rujukan...aduhai Nijey (aduhai salihah..???)...walaupun aku mathematician...tapi bukan semua aku tau...yang mana akunya bidang aku tau laa...Fourier??? aku tau secara overall jek...taklah detel sedetelnya..so jomlah kita gi Kedai buku Junkudo...car-cari buku Fourier...Jepun masih kurang maju lagi dalam bab buat buku Fourier nih...so jumpa satu buku...mak aihh...RM100 kaa....mahalnya...tapi agak bagus bukunya..so Nijey beli buku tu...worth..aku beli buku pasal "Integration and Differentiation"yang agak menarik sebab diolah dalam bentuk cerita....flying yen...RM30...baca sehelai dekat2 kul satu pagi...ngantuk tak hengat...tido je laaa...esok masih ada kan...
Malam tadi makan ayam masak merah...dan aku nak bagitau satu rahsia kat aku sendiri...aku dah cuba eksperimen nih...dan berjaya...dan kawan serumah aku...mamat Korea tu bagi aku satu tips...dan ternyata berjaya...nak tau??? Nak tau aje...
Rahsia Membuat Ayam Goreng yang lagi sedap dari Kentaki ...senang jek...mula-mula aku perapkan ayam tu dengan garam,sos manis ala2 thailand tu,lepas tu white pepper..kalau rajin letak dalam peti sejuk laa...aku tak...sebab aku suka xpress...yang penting tu tepung dia...tepung gandum biasa jek...tapi campurkan white pepper dalam gandum tadi...sebab inilah rahsia bintik2 hitam pada permukaan ayam goreng...dan tambah garam dalam gandum tu...sebatikan...pastu gaulkan ayam tadi...kalau ada kulit lagi bagus...boleh mendemukkan...tapi kulit tu lah rahsianya...sebab tepun boleh melekat kat kulit tu....dah celup dalam tepun rahsia tu...celup dalam air ...lepas tu gaul tepung lagi...pastikan tepung digaul betul2...tak nak ada basah2 kat ayam tu....sebab kalau tepun tu basah2 nanti ayam kita menggerutu...tak sedap laaa...
cara goreng...ini yang kena ingat bebetul..."MASA" menggoreng...kita akan goreng ayam tu sebanyak dua kali...kalau goreng sekali sahaja...ayam kita rangup di luar,mentah di dalam...tak boleh nak jilat jari..pastikan minyak kita agak2 suhunya 180 c ...sebab kalau suhu di bawah paras 180 C ,minyak akan masuk ke dalam ayam dengan jayanya...mesti ayam jadi berlemi (berminyak)di dalam dan di luar...kalau suhu melebihi 180 C...maknanya kita nak bakar dapur...sebab minyak yang melebihi 200 C akan disambar api...dan ayam kita pun cepat hangit...takde termometer?takyah semua tu...cara untuk tahu minyak sudah mencapai 180 C, masukkan sedikit tepung yang dibasahkan ke,ayam kecik secubit...tengok...kalau ayam tu tenggelam ke dasar kuali...tu maknanya minyak tak cukup panas le tu...kalau betul2 cukup panas...kita masuk jek ..ayam kita terapung dan banyak buih2 minyak...goreng selama 1 minit 30 saat....kenapa? sebab masa 1 minit 30 saat sudah cukup untuk memasak tepung diluar ayam...kalau melebihi masa nih...kita akan lihat buih2 tadi berkurangan...ini petandanya...lepas ni minyak akan masuk ke dalam ayam...so angkat ayam2 tadi letak dalam tray penyejuk...tak pun penapis santan pun ok...biarkan selama 4 minit di luar periuk...waktu ni ayam goreng tadi ambil masa untuk memasakkan isi di dalam...masa tunggu ni kita boleh laa goreng ayam lain...nak tunggu 4 minit terbakar la kuali...tu... lepas berlalu 4 minit...maknanya daging di dalam sudah agak masak...goreng semula selama 40 saat...jangan lebih...sebab 40 saat nih cukup2 masa minyak tadi berbuih rancak...lepas 40 saat...minyak tak berbuih lagi...boleh angkat...dan sejuk sedikit...dan dengan itu ayam goreng Kendzue boleh dimakan...ini untuk rasa original resipi...untuk rasa Crispy...belum berjaya lagi eksperimen...takde modal...nak buat eksperimen original resipi saja dan banyak duit abis...so cuba la buat ye...mana tahu sedap...tengoklah kalau aku rajin aku buat eksperimen untuk rasa crispy...
Semua eksperimen ini dibuat semata-mata untuk menghilang rasa keinginan nak makan ayam goreng ...tapi kat sini ...not halal...
wahahaha...
aku dah penat menaip nih....dekat sejam gak le aku lepak depan komputer meja aku nih...cuba la resepi kat atas tu...
wassalam
semalam best tul aku gie pantai Suma...siap main-main buat Istana Pasiran...bukan istana la tu..tu Piramid..lepas tu ombak datang...terhakis lagi...aku yang sudah "muda" ni...terasa malas la plaks nak baiki ... ye la...buat-buat mari ombak terhakis....dah sampai dua tiga pat kali....terasa "baik main air" daripada membina Istana Pasiran..."Akiramenaide!"...jangan putus asa!...si cilik tu jerit...set!!! aku mula bina benteng2 yang kukuh sampai aku penat...dan aku hantar c-mail(lebih kurang sms laaa) kat Nijey...Nijey esok kita mandi laut nak tak...Nijey sett..aku sett...dah lama duk kat pantai...pagi pun dah bertukar jadi tengahari...orang Jepun pun makin ramai...aku rimas..jom lah balik...dan aku berjaya meng"kelate"kan si Ahmad...masuk ni dia dah ingat perkataan ngan ayat2 pendek " nak makey","nak air"..."makey ikey"..."ikey besar"..."kereta"..."tak tau"...aku ingat sebelum aku balik Mesia ... si Ahmad tu boleh kecek kelate...maunya si Ahmad tu kecek Kelate dengan semua ore Malaysia yang singgah Masjid tu...takpe..sebab kalau foreigner leh kecek Kelate...maknanya secara otomatik dia akan mahir Bahasa Melayu...sebab lidah telah dilembutkan...sebab Bahasa Melayu memerlukan lidah yang lembut sebab bahasa Melayu sangat halus susunkatanya...dan sebab Bahasa melayu adalah campuran semua bahasa-bahasa dunia...maka lidah perlu lembut utk menuturkan Bahasa Melayu...sebab tu Cina Kelate bila cakap Bahasa Melayu tak pelat sebab lidah mereka sudah dilembutkan dengan Bahasa Melayu Lama Kelate...apa-apa lah...
Nijey datang rumah tak bawak buku rujukan...aduhai Nijey (aduhai salihah..???)...walaupun aku mathematician...tapi bukan semua aku tau...yang mana akunya bidang aku tau laa...Fourier??? aku tau secara overall jek...taklah detel sedetelnya..so jomlah kita gi Kedai buku Junkudo...car-cari buku Fourier...Jepun masih kurang maju lagi dalam bab buat buku Fourier nih...so jumpa satu buku...mak aihh...RM100 kaa....mahalnya...tapi agak bagus bukunya..so Nijey beli buku tu...worth..aku beli buku pasal "Integration and Differentiation"yang agak menarik sebab diolah dalam bentuk cerita....flying yen...RM30...baca sehelai dekat2 kul satu pagi...ngantuk tak hengat...tido je laaa...esok masih ada kan...
Malam tadi makan ayam masak merah...dan aku nak bagitau satu rahsia kat aku sendiri...aku dah cuba eksperimen nih...dan berjaya...dan kawan serumah aku...mamat Korea tu bagi aku satu tips...dan ternyata berjaya...nak tau??? Nak tau aje...
Rahsia Membuat Ayam Goreng yang lagi sedap dari Kentaki ...senang jek...mula-mula aku perapkan ayam tu dengan garam,sos manis ala2 thailand tu,lepas tu white pepper..kalau rajin letak dalam peti sejuk laa...aku tak...sebab aku suka xpress...yang penting tu tepung dia...tepung gandum biasa jek...tapi campurkan white pepper dalam gandum tadi...sebab inilah rahsia bintik2 hitam pada permukaan ayam goreng...dan tambah garam dalam gandum tu...sebatikan...pastu gaulkan ayam tadi...kalau ada kulit lagi bagus...boleh mendemukkan...tapi kulit tu lah rahsianya...sebab tepun boleh melekat kat kulit tu....dah celup dalam tepun rahsia tu...celup dalam air ...lepas tu gaul tepung lagi...pastikan tepung digaul betul2...tak nak ada basah2 kat ayam tu....sebab kalau tepun tu basah2 nanti ayam kita menggerutu...tak sedap laaa...
cara goreng...ini yang kena ingat bebetul..."MASA" menggoreng...kita akan goreng ayam tu sebanyak dua kali...kalau goreng sekali sahaja...ayam kita rangup di luar,mentah di dalam...tak boleh nak jilat jari..pastikan minyak kita agak2 suhunya 180 c ...sebab kalau suhu di bawah paras 180 C ,minyak akan masuk ke dalam ayam dengan jayanya...mesti ayam jadi berlemi (berminyak)di dalam dan di luar...kalau suhu melebihi 180 C...maknanya kita nak bakar dapur...sebab minyak yang melebihi 200 C akan disambar api...dan ayam kita pun cepat hangit...takde termometer?takyah semua tu...cara untuk tahu minyak sudah mencapai 180 C, masukkan sedikit tepung yang dibasahkan ke,ayam kecik secubit...tengok...kalau ayam tu tenggelam ke dasar kuali...tu maknanya minyak tak cukup panas le tu...kalau betul2 cukup panas...kita masuk jek ..ayam kita terapung dan banyak buih2 minyak...goreng selama 1 minit 30 saat....kenapa? sebab masa 1 minit 30 saat sudah cukup untuk memasak tepung diluar ayam...kalau melebihi masa nih...kita akan lihat buih2 tadi berkurangan...ini petandanya...lepas ni minyak akan masuk ke dalam ayam...so angkat ayam2 tadi letak dalam tray penyejuk...tak pun penapis santan pun ok...biarkan selama 4 minit di luar periuk...waktu ni ayam goreng tadi ambil masa untuk memasakkan isi di dalam...masa tunggu ni kita boleh laa goreng ayam lain...nak tunggu 4 minit terbakar la kuali...tu... lepas berlalu 4 minit...maknanya daging di dalam sudah agak masak...goreng semula selama 40 saat...jangan lebih...sebab 40 saat nih cukup2 masa minyak tadi berbuih rancak...lepas 40 saat...minyak tak berbuih lagi...boleh angkat...dan sejuk sedikit...dan dengan itu ayam goreng Kendzue boleh dimakan...ini untuk rasa original resipi...untuk rasa Crispy...belum berjaya lagi eksperimen...takde modal...nak buat eksperimen original resipi saja dan banyak duit abis...so cuba la buat ye...mana tahu sedap...tengoklah kalau aku rajin aku buat eksperimen untuk rasa crispy...
Semua eksperimen ini dibuat semata-mata untuk menghilang rasa keinginan nak makan ayam goreng ...tapi kat sini ...not halal...
wahahaha...
aku dah penat menaip nih....dekat sejam gak le aku lepak depan komputer meja aku nih...cuba la resepi kat atas tu...
wassalam



4 Comments:
nak nak nak!! nak try ayam goreng kenDzue hehehe...
Amboi! pergi beach tak ajak kita, kenalah ummi bawa kita semalam.... Bawalah ayam goreng kenDzue tu kat sini...nak makan.
Boleh! Boleh!...sila beratur ambik tray memasing...
wahahaha..
to Haziq sankyodai...jomlah pegi beach esok ...
Tak boleh pergi la pulak... onichan ada class Kato sensei sampai jam 12.00t/hari. Kalau petang pergi pool agaknya boleh kot..
Post a Comment
<< Home