Bismillah
Aku berjaya! Aku berjaya! ...apa yang kau hepi sangat tu....sebenarnya aku berjaya buat cendol...cendol versi baru...my original recipi...
dan sangat sedap....maybe inilah cendol yang paling sedap aku rasa selama aku hidup...muahahahaha....sendiri masuk....sendiri angkat...boleh laaa...
Cendol yang aku maksudkan tu ialah "green strip" ... bukan yang dah siap disantankan...nak tau my original recipi tu???
Bolehhhh....tak baik kedekut ilmu..
mula2..pegi la kedai beli tepung beras...kat Chinatown ada tepun beras tu...jangan terbeli tepung beras pulut dah la ye...lepas tu pegi supermarket carilah tepung Kinako (tepung kacang soya) kaler coklat sikit...lepas tu
pewarna hijau...tak nak laa tiruan nyer...beli laa yang pewarna asli macam daun pandan lepas tu ekstrak la dengan lesung....tapi kalau duk kat Jepun dan payah nak cari daun pandan ....boleh laa diganti dengan green tea (maccha) ...
lepas tu apa nak buat???
amik la bekas bergeluk yang kita namakan " a bowl"-sebut betul-betul "a bowl"...sekali lagi...ok...
masukkan campuran dengan nisbah 2:1 maknanya dua cawan tepung beras....secawan tepung soya...lepas tu sesudu maccha cha cha....masukkan air sebanyak 2 cawan...lepas tu larutkan(ayat saintis) .... sehingga semua zat-zat terlarut...
hidupkan api menggunakan batu, atau mancis dan sebagainya...pastikan guna anak-anak api sahaja( api kecil)...dan kacau dan kacau lagi sampai penat...boleh ganti dengan orang lain...sampai campuran tadi benar-benar masak...pastikan jangan terlalu cair ...kalau cair tak jadi cendol...jadi dodol..kakakakka
pastu dalam keadaan panas2 tu masukkan dalam botol isi semula cili sos(pastikan basuh dulu botol tu...nanti cendol bertukar kaler merah) botol yang boleh dipicit2 tu...supaya kita leh picit cendol-cendol tadi menjadi "green strip"...dan tekan botol cendol macam kita tekan mayonis ke dalam geluk (a bowl) yang berisi air sejuk (letak ais sikit)..dan cendol yang panas tadi akan keluar dari muncung botol plastik tadi memanjang...dan teputus-putus...menjadi cendol....apabila ia jatuh ke dalam air berais ia akan mengalami proses penyejukan segera dan bertukarlah ia menjadi cendol...dan asal-usulnya sebagai tepung beras telah dilupakan...kesian tepung beras...nak wat camner dah nasib kau beras...
pastu bolehla dihidangkan untuk diri sendiri ,buatan sendiri...halal bersih suci..boleh makan tanpa was-was...selamat mencuba resipi aku...royalti tak mahal...
hantarlah ke rumahku segeluk cendol ok laaa....
sekian ...kasih terima
wassalam
Aku berjaya! Aku berjaya! ...apa yang kau hepi sangat tu....sebenarnya aku berjaya buat cendol...cendol versi baru...my original recipi...
dan sangat sedap....maybe inilah cendol yang paling sedap aku rasa selama aku hidup...muahahahaha....sendiri masuk....sendiri angkat...boleh laaa...
Cendol yang aku maksudkan tu ialah "green strip" ... bukan yang dah siap disantankan...nak tau my original recipi tu???
Bolehhhh....tak baik kedekut ilmu..
mula2..pegi la kedai beli tepung beras...kat Chinatown ada tepun beras tu...jangan terbeli tepung beras pulut dah la ye...lepas tu pegi supermarket carilah tepung Kinako (tepung kacang soya) kaler coklat sikit...lepas tu
pewarna hijau...tak nak laa tiruan nyer...beli laa yang pewarna asli macam daun pandan lepas tu ekstrak la dengan lesung....tapi kalau duk kat Jepun dan payah nak cari daun pandan ....boleh laa diganti dengan green tea (maccha) ...
lepas tu apa nak buat???
amik la bekas bergeluk yang kita namakan " a bowl"-sebut betul-betul "a bowl"...sekali lagi...ok...
masukkan campuran dengan nisbah 2:1 maknanya dua cawan tepung beras....secawan tepung soya...lepas tu sesudu maccha cha cha....masukkan air sebanyak 2 cawan...lepas tu larutkan(ayat saintis) .... sehingga semua zat-zat terlarut...
hidupkan api menggunakan batu, atau mancis dan sebagainya...pastikan guna anak-anak api sahaja( api kecil)...dan kacau dan kacau lagi sampai penat...boleh ganti dengan orang lain...sampai campuran tadi benar-benar masak...pastikan jangan terlalu cair ...kalau cair tak jadi cendol...jadi dodol..kakakakka
pastu dalam keadaan panas2 tu masukkan dalam botol isi semula cili sos(pastikan basuh dulu botol tu...nanti cendol bertukar kaler merah) botol yang boleh dipicit2 tu...supaya kita leh picit cendol-cendol tadi menjadi "green strip"...dan tekan botol cendol macam kita tekan mayonis ke dalam geluk (a bowl) yang berisi air sejuk (letak ais sikit)..dan cendol yang panas tadi akan keluar dari muncung botol plastik tadi memanjang...dan teputus-putus...menjadi cendol....apabila ia jatuh ke dalam air berais ia akan mengalami proses penyejukan segera dan bertukarlah ia menjadi cendol...dan asal-usulnya sebagai tepung beras telah dilupakan...kesian tepung beras...nak wat camner dah nasib kau beras...
pastu bolehla dihidangkan untuk diri sendiri ,buatan sendiri...halal bersih suci..boleh makan tanpa was-was...selamat mencuba resipi aku...royalti tak mahal...
hantarlah ke rumahku segeluk cendol ok laaa....
sekian ...kasih terima
wassalam



<< Home